Quick Links

Project Scope Presentation

SHW Master Renovation Plan

Renovation Timeline

Schedule of Expenses

CCHS Renovation Oversight Committee

Hord, Coplan, Macht Architects Schematic Design Presentation

Program from the Dedication of Culpeper County HS - December 7,1969

 

A Master Renovation Plan was prepared in 2009 by SHW Group, an Architectural Consultant firm, which defined the necessary scope to complete the project. A copy of this study is available through a link on this page.

On Tuesday, January 24th, the Culpeper County School Board approved and awarded the design contract to Hord, Coplan, Macht Architects (HCM).

 

***UPDATES****

To view the architects' ideas, designs and floorplans for the renovation, click on the link to Hord, Coplan, Macht Schematic Design Plan.

The abatement of hazardous materials in the first 2 phases of the construction project is currently underway and will be completed by August 15th.

 

 

Educational Vision + Design Concept
Chester Bartels, Senior Project Designer

The majority of the work identified for the Culpeper County High School building renovation includes mechanical and system upgrades which will bring the building up to date. Secondly we are adding some additional program to the building, most of which is currently being offered at the newly constructed Eastern View High School which requires students to travel back and forth throughout the school day, effectively extending the school day.  This additional program being added to the high school includes ROTC, Early Childhood Development and a flexible learning space/ gathering space, referred to as the Studio.


The major design concept for the high school is centered on the existing shared core of program, Administration/ Guidance, Media Center, exterior courtyard and Cafeteria zone which is currently organized along major corridors. By adding the shared Studio component to this shared program core, this cross-road could become the “One Rockefeller Center” of a student centered community. In this area specifically, benefits to increasing visual connections to the exterior courtyard along with increasing the natural day-light to the public spaces, we are aligning major facility improvements with an area that by its location will positively impact every student and faculty member. 


Who is the 21st century learner?  What characterizes these students?  What do we know about them, and how does that affect the built environment?  Many have defined today’s learner in multiple ways.  They are, first and foremost, digitally aware, mobile and are always on.  Yet despite this apparent plugging in and tuning out, they are very social creatures. They tend to be very environmentally aware.  Interestingly enough, despite the fact that this building was built to suit a completely different generation of learners, its current students have been able to make it adapt. A few quick examples include the corridor use. In both the lower level corridor as well as the main level corridor, students are using this typically empty area during class periods for testing, independent study and specifically in the senior wing, as a collaboration area where work is pinned up (or taped up as is the case) for students to present and collaborate.